Tuesday, May 1, 2012

Home » » Lelaki Genius Kawal Lalu Lintas | Mode Insaf (=_=)

Lelaki Genius Kawal Lalu Lintas | Mode Insaf (=_=)


BERRY di luar sekolah tempat dia bekerja.

LONDON: Seorang lelaki genius yang memiliki 11 ijazah universiti dan boleh bercakap lima bahasa dengan lancar, bekerja sebagai pengawal lalu lintas di sebuah sekolah. Dr Bruce Berry adalah antara orang paling pintar di Britain.

Tetapi, selama lima hari seminggu, dia mengayuh basikal sejauh enam setengah kilometer untuk membantu kanak-kanak sekolah menyeberang jalan. Bruce, 70, yang memperoleh ijazah Doktor Falsafah dengan tesis 425 muka mengenai penulis kelahiran Russia, Andrei Makine, berkata: “Saya gemar berusaha mendapatkan ijazah. Tetapi saya ingin melakukan sesuatu untuk masyarakat. Saya seronok dapat membantu memastikan kanak-kanak selamat ketika pergi dan balik sekolah.” Selain PhD, Bruce mempunyai tiga Ijazah Sarjana Muda, tujuh Ijazah Sarjana dan lancar bercakap bahasa Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol dan Russia. Berry yang masih bujang dan berasal dari Sharlston, West Yorks, mula bekerja sebagai kerani pejabat pos dan belajar ketika mempunyai waktu terluang sebelum menjadi penterjemah.

Bruce menerima gaji sebanyak RM1,000 sebulan untuk mengawal lalu lintas di luar Sekolah Crofton, Wakefield, tempat bapanya pernah mengajar.

“Saya merasakan diri saya sebahagian daripada keluarga di sana,” katanya. - DM

Sumber : HMetro
Nota Mama : Rasa insaf tiba-tiba...org yang ada 11 Ijazah steady jer jadi Pengawal lalu lintas kerana nak berikan suatu sumbangan kepada masyarakat. Orang yang cuma ada satu ijazah ni (Mama ler) sebuk nak keja bagus2...dah tu kerja utk diri sendiri jer..sumbangan kepada masyarakat??? ciput jer kalau ada pun :(

Terima kasih sudi baca entry ini!! 
Klik Sini Utk Daftar Churp-Churp

1 comment

May 2, 2012 at 9:22 AM

genius dan berbudi bahasa..

Post a Comment