Sunday, December 18, 2011

Home » , » Sos Spaghetti Buat Sendiri

Sos Spaghetti Buat Sendiri

Salam Sejahtera Semua...
Selamat berhujung minggu..
Minggu ni minggu utk berehat utk kami sekeluarga. Dah 2 minggu berturut-turut hujung minggu diisi penuh dengan aktiviti. Kepenatan memang terasa. Jadi, hari ni Mama menunaikan hajat hati En.Suami nak makan spaghetti. Perghh...pagi-pagi makan spaghetti tu...hihi.


Kali ni memang Mama gunakan bahan-bahan yg mana ada. Malas nak keluar dari BSP. Jadi ptg semalam beli apa yg ada je kat Pasar Malam BSP. Kedai-kedai kat sini pun tak banyak barang sangat, takat barang runcit asas tu ada la. So, dengan bahan yang limited tu, jadi jugak spaghetti sauce Mama...hihi. Yang penting, hari ni Suami & anak-anak Mama dapat bersarapan dengan menu air tangan Mama (^_^)

Bahan utk sos :
1 biji bawang besar
1/2 batang lobak merah
1 btg daun saderi
2 biji tomato 
(bahan kat atas tu semua Mama blend)
2 ketul isi ayam dicincang
1 paket cendawan dipotong nipis
1 tin kecil tomato puri
garam secukup rasa

Cara masak:
1. Tumis bahan yang dah diblend tu sampai naik baunya & mendidih
2. Masukkan ayam
3. Masukkan tomato puri
4. Masukkan cendawan
5. Tambah garam secukup rasa.







Terima kasih sudi baca entry ini!! 
Klik Sini Utk Daftar Churp-Churp

16 comments

December 18, 2011 at 10:58 AM

sedap tu...buat sendiri lgi baik kan..

December 18, 2011 at 2:26 PM

sedap tu makan spagheti hehehe ;)

December 18, 2011 at 3:04 PM

nyum2!

December 18, 2011 at 8:40 PM

nampak sedap...

tahniah, http://www.eyriqazz.com/2011/12/senarai-pemenang-contest-6-in-1-dan.html

December 18, 2011 at 8:55 PM

lazat! penah seali 2 je buat sos bolognese sendiri.

December 18, 2011 at 9:54 PM

dulu time bujang selalu buat mcm ni.. cuma nak kasi sedap tambah ler herb mat saleh tu.. & juga keju... mabeles..

la ni en ayah x brp suka spageti.. payah sungguh nak request dia belikan brg2 nih..

December 18, 2011 at 10:45 PM

dela pun selalu buat sendiri ja spaheti... boleh taruk macam2... hhee

December 20, 2011 at 12:26 AM

@fiedayup..kurang lemak, lebih vege..yg penting dimasak dgn kasih syg..hehe

December 20, 2011 at 12:26 AM

@Ijah EmoTemo nak bg dah abis la pulak dik! hihii

December 20, 2011 at 12:27 AM
December 20, 2011 at 12:27 AM

@Eyriqazz tq, tq pilih me as 1 of the winner

December 20, 2011 at 12:28 AM

@alyyani senang jer kan

December 20, 2011 at 12:28 AM

@kakyong mula2 hubby saya pun tak suka..bila dah kerap saya buat sbb anak2 suka, lama2 dia pun suka jugak..skrg dia yg selalu request

December 20, 2011 at 12:29 AM

@Dalila Hamid betul3x..suka ati kita la kan..hahaa

August 7, 2012 at 8:57 PM

Nk mask cm mama yatie gaks

March 3, 2013 at 9:54 PM

trme ksih atas perkngsian..x sbar nk cbe

Post a Comment